Deezer'dan Kadınlar Günü Hamlesi Gibi Bir Başlık

Deezer'dan Kadınlar Günü Hamlesi Gibi Bir Başlık


Malum mart ayına girdik, birkaç gün sonra da çok sevdiğimiz bir gün geliyor: 8 Mart. Şirketler, kurumlar, belediyeler, devletler 8 Mart hazırlıklarını bir bir sergilemeye başladı. Bunlardan biri de Deezer. 

Deezer, Kadınlar Günü öncesinde kadınların müzik endüstrisinde karşılaştıkları pek çok zorluğa ışık tutmaya yardımcı olmak istemiş ve bunun sonucunda bazı veriler elde edilmiş. Bunlar neler peki?

 

İncelemeler sonucunda kadın sanatçıların, elektronik, hiphop ve rock müzikte en popüler 100 listesinin çok küçük bir bölümünü temsil ettiği görülmüş. En çok dinlenen 100 elektronik sanatçısının ise sadece 4 tanesi kadın! Hiphop ve rock müzik de yüzde 7’şerlik oran ile cinsiyet çeşitliliğinde geride kalan müzik türleri. Pop müzik ise cinsiyet çeşitliliğini en çok yakalayan müzik türü. En çok dinlenen uluslararası sanatçıların yüzde 42'si kadın. Ancak yine de sanatçıların yarısından azının kadın olduğu göze çarpıyor.  

 

8 Mart'tan itibaren Deezer kullanıcıları uygulama içinde; müzik endüstrisinde kadınların temsili ile ilgili sorunlar ve kadın sanatçılar hakkında ilginç gerçekler gibi bazı enteresan verilere ulaşabilecek. Yana kaydırılan bilgi kartları ile geçen yıl - Deezer’ın en çok dinlenen 100 şarkısının sahibi kadın sanatçının erkek sanatçı sayısının üçte biri olması gibi - bilgilerle karşılaşabilirsiniz. Ve aldığınız verileri sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilirsiniz. 

Bu arada mart ayı boyunca Deezer, bu Dünya Kadınlar Günü'nde kadın sanatçıları desteklemeye yardımcı olmak için Originals Sessions ve seçilmiş şarkı listelerini içeren yeni bir "Kadının Sesi" koleksiyonu da lanse ediyor. 

Burası da tatlı! Deezer’ın yeni "Müziğin arkasındaki kadınlar" çalma listesi serisi, uluslararası hitleri yaratan yazan ya da yorumlayan şarkı yazarlarını, yapımcıları ve müzisyenleri de tanıtacak. Her kadın, katkıda bulundukları en bilinen parçalardan bazılarını içeren kendi çalma listesine sahip olacak. Ariana Grande, Dua Lipa, BTS, Selena Gomez, Justin Bieber, Linkin Park, Aerosmith, Bon Jovi, Jay-Z, Drake ve Rihanna’dan en sevdiğiniz parçaların arkasındaki Tayla Parx, Julia Michaels, Diane Warren ve WondaGurl gibi "arakadaki" sanatçılarla tanışabilirsiniz. 

Son olarak kadın podcast yaratıcıları ve sunucularının da kanalda özel bir yeri var. Türkiye’den de Nevşin Mengü Deezer’a özel “Eşitliği Aramak” podcast’inde Türkiye’de cinsiyetler arası eşitliği sağlamak için neler yapılması gerektiğini tartışmayı planlıyor. 

 

Ek Bazı Bilgiler 

Deezer’ın geçen yılki dinlenme oranlarına bakıldığında dünyada en çok şarkıları dinlenen kadın sanatçıların Billie Elish, Dua Lipa ve Lady Gaga olduğu görülüyor. Türkiye’de ise ilk üçte Sezen Aksu, Billie Elish ve Ziynet Sali bulunuyor. 

En önemli türlerde en çok dinlenen kadın sanatçı oranı ( ilk 100 şarkı için):

  1. Pop - 42%
  2. R&B - 39%
  3. Soul - 26%
  4. Alternatif- 15%
  5. Country - 15%
  6. Caz- 14%
  7. Klasik- 11%
  8. Hiphop - 7%
  9. Rock - 7%
  10. Elektronik- 4% 

 

Bahsi geçen kanalın adı: Kadınların Sesi

 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.