Madonna İsrail'de Konser Verecek Mi?

Madonna İsrail'de Konser Verecek Mi?


 

18 Mayıs’ta İsrail’in Tel Aviv kentinde yapılacak olan 2019 Eurovision Şarkı Yarışması finalinde dünyaca ünlü şarkıcı Madonna’nın konuk sanatçı olarak sahneye çıkıp iki şarkı söylemesi planlanıyor. Şarkılardan biri Madonna’nın yazın piyasaya çıkacak 14. stüdyo albümünün çıkış şarkısı. 2016’da Stockholm’deki yarışmaya renk katan Justin Timberlake’den sonra Eurovision sahnesine çıkacak 2. Amerikalı yıldız olan Madonna ise bugünlerde Filistin yanlısı grupların boykot çağrısı ile karşı karşıya.

 

Olayların en başına gitmek gerekirse geçtiğimiz yıl İsrailli Netta Barzilai “Toy” isimli şarkısı ile 1. olarak 2019 yılında yarışmanın ülkesinde organize edilmesini sağladı. Ardından İsrailli yetkililer, yarışmayı önce Kudüs’te yapma kararı aldı. Filistin halkına yönelik insan hakları ihlalleri dolayısıyla alınan tepkiler ve yapılan boykot çağrıları sonrası, İsrail hükümeti geri adım attı ve yarışmanın Kudüs yerine Tel Aviv’de gerçekleşmesine karar verildi.

 

 

Atılan geri adımlara rağmen yine de dünya çapında 140 sanatçı, İsrail'de yapılacak 64. Eurovision Şarkı Yarışması'nın boykot edilmesi gerektiğini düşünüyor. İngiliz The Guardian gazetesinde yayımladıkları mektupla seslerini duyuran topluluk "Biz, burada imzası bulunan sanatçılar, Filistinli sanatçıların İsrail'in ev sahipliğinde yapılacak 2019 Eurovision Şarkı Yarışması'nı boykot çağrısını destekliyoruz. Filistinliler, özgürlüklerine, adalet ve eşit haklara kavuşana kadar onları temel haklarından mahrum eden devlet ile işler eskisi gibi yürütülmemeli" ifadelerine yer verdi. Çağrı mektubunu imzalayanlar arasında Dame Vivienne Westwood, Peter Gabriel, Roger Waters, Mike Leigh, Maxine Peake gibi isimler yer alıyor.

 

Londra Filistin Eylem Grubu üyeleri ise sosyal medya hesaplarından yayımladıkları bir kliple doğrudan Madonna'ya yönelik bir çağrıda bulundu. Şarkıcının “Papa Don't Preach” adlı şarkısının sözlerinin değiştirilerek kullanıldığı çağrıda, "Madonna sana bir tavsiye verelim, Madonna, Eurovision'a gitme, Madonna gitme, doğru kararı ver, Apartheid*'ı boykot etmelisin." ifadeleri kullanıldı.

 

Bütün bu tepkilerin ötesinde ise yarışmaya 4 gün kala yarışma organizatörleri Madonna ile imzalanmış bir sözleşmelerinin bulunmadığını duyurdu. Bu durumda Madonna’nın sahneye çıkması söz konusu olamayacaktı. Herkes için kısa süreli bir kafa karışıklığına neden olan bu durum, açıklamanın ertesi günü Madonna’nın Reuters’e verdiği şu demeçle son buldu:

 

“Bir kimsenin politik gündemine uyacak şekilde müzik yapmayı asla bırakmayacağım, dünyanın neresinde olursa olsun insan hakları ihlallerine karşı da konuşmaktan vazgeçmeyeceğim." dedi ve devam etti “Bu bölgede kaybedilen masum yaşamları ve bu köhne anlaşmazlıklardan fayda sağlayan insanların politik hedefleri doğrultusunda yaşanan şiddet olaylarını her duyduğumda kalbim kırılıyor. Yakında bu korkunç yıkım döngüsünden kurtulacağımız ve barışa doğru yeni bir yol yaratacağımızı umuyor ve dua ediyorum.”

 

Görülen o ki Kabala öğretisine sıkı şekilde bağlı olan Madonna, yarışmaya yönelik boykot çağrılarını kulak ardı ederek kararlı tutumunu sürdürecek. Halihazırda 2009 ve 2012 yıllarında dünya turnesi kapsamında daha önce de İsrail’de konser verdiği düşünüldüğünde bu sonuç pek de şaşırtıcı değil. Yine de son durumu görmek için 18 Mayıs’ı beklemek gerek.

 

* Apartheid, (Afrika dilinde "ayrılık" anlamına gelmektedir), Afrika'nın güneyinde bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti'nde 1948- 1994 yılları arasında resmî devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükûmeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda da yasalar çıkartan ırkçı ayrımcılık sistemidir. Bu süreç Avrupa kökenli beyazlar tarafından otoriter ve kendilerini diğer ırklardan üstün gören bir zihniyet ile yürütülmüştür. Kavramın günümüze uyarlanmış hali ise İsrail’in yıllardır Filistin halkına yönelik sistematik biçimde sürdürdüğü insanlık dışı muamelelere karşılık gelmektedir.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.