NASA da NASA'ymış Ha!

NASA da NASA'ymış Ha!


 

Bu yılın mart ayında BBC’de yayınlanan bir haber, mizah sitelerinden fırlamış gibiydi. Bir kaç mecrada fiyasko olarak nitelendirilse de en nihayetinde olay pek de yeterli ilgi göremeden unutulup gitti. Haberin başlığı şöyle: “Tarihte ilk kez iki kadının birlikte yapacağı uzay yürüyüşü, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sadece bir adet orta beden astronot kıyafeti olması nedeniyle iptal edildi.” Ne? Nasıl?

 

Kadınların kıyafet sorunu diye bir kavramın nasıl ortaya çıktığı meçhul, fakat bu haber özelinde bu sorun tam manasıyla anlamı karşılıyor. Bu bir sorun! NASA, iki kadın astronotun tarihte ilk kez birlikte uzay yürüyüşü yapacağını açıklıyor ve tarihe geçecek o günden dört gün evvel sempatik bir twitter mesajı ile görevlendirmede güncelleme yaptığını duyuruyor. Sonuçta yürüyüş, yine öncekiler gibi bir kadın ve bir erkek şeklinde gerçekleşiyor. Amerikalı kadın astronotlardan Anne C. McClain ve Christina H. Koch'tan hangisinin yürüyüşü yapacağına nasıl karar verdiler kısmı da derin bir merak olarak akıllarda yer ediyor.

 

 

Evet, en nihayetinde geçtiğimiz hafta, Mart ayında gerçekleşemeyen uzay yürüyüşü (space-walk) tamamı kadınlardan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilebildi. “Uzay yürüyüşü zorlu bir iş ama doğru ekipman bu işi kolaylaştırır. Uzay giysileri en önemli donanımdır.” diyen NASA, geçen bu zaman zarfında donanım üzerinde harıl harıl çalışıyor ve cinsiyetsiz bir uzay giysisi ortaya çıkarıyor.

 

2024 yılında gerçekleşmesi planlanan “Artemis Ay Programı”,  giysi sorununun hızla çözülmesindeki ana motivasyon. 2024’e kadar Ay’a ilk kadın astronotu göndermeyi planlayan bilim insanları, bu ilk’e dikkat çekmek için görevin ismi konusunda Ay tanrıçası Artemis’ten esinleniyor. Apollo’nun ardından geçen elli yıl boyunca uzaya giden on iki erkek astronottan sonra bütün çaba, ay toprağında bir kadın yürüsün diye.

 

Tasarlanan yeni uzay kıyafetleri kadınlara özel değil. Bu yeni donanım, cinsiyetsiz ve hareket kabiliyeti yüksek yeni bir teknolojiyle donatılmış. NASA’ya göre Artemis astronotları, yeni uzay kıyafeti sayesinde her zamankinden daha çevik davranabilecek. Kıyafetin esnek diz kısmı ve esnek tabanı, astronotların esnekliğini artıracak. Yeni giysiler ayrıca astronotları radyasyondan ve eski kıyafetlerin içine giren Ay tozlarından da koruyacak. Her boyuttaki astronota olabilmesi için yeni giysiler, göğüs ve bel boyunca kısaltılabilecek veya genişletilebilecek şekilde üretiliyor.

 

Christina Koch ve Jessica Meir’in Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (ISS) dışındaki bir güç panelini değiştirmek için yaptıkları uzay yürüyüşü ile başlayan bu yeni dönem daha ne gibi yenilikleri de beraberinde getirecek bekleyip göreceğiz.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.