Sosyal Medyada Sudan Mavisi

Sosyal Medyada Sudan Mavisi


 

Sudan’da aylardır süren ve kadınların öncülük ettiği protestolar nihayet dünyanın ilgisini çekmeye başladı. Twitter, Instagram ve Facebook kullanıcıları profil fotoğraflarını Sudan’daki göstericilerle dayanışmak amacıyla maviye çağırdı ya da mavi postlar paylaştılar. Kullanılan hashtag #BlueForSudan, Sudan için mavi Hartum’da yaz başında barışçıl demokrasi talebinin kana bulunmasıyla başlayan karışıklığı ifade ediyor. Mücadelenin şiddete olan mesafesi, gördüğü sert muamele karşısında talep ettiği huzur ve eşitlik mavi renginde güzel bir temsil buluyor. 

 

Diğer protestocuları korurken şehit olan 25 yaşındaki Muhammed Hashim Mattar’ı onurlandırmak ve anısını yaşatmak için kullanılan mavi hashtagle birlikte sosyal medyada yoğun ilgi gördü. 

 

Twitter’ın Sudan olaylarında bilgi veren aktif kullanıcılarından @curious_aiza hastag’i şöyle açıkladı Twitter hesabından: “Neden #BlueForSudan? Hareket Londra’dan Hatum’a giden ve çıkan karışıklıktan iki kadını korumaya çalışırken askeri güçler tarafından vurulan Muhammed Mattar’ın arkadaşlarının yas tutmasıyla başladı. Mavi en sevdiği renkti.”  

 

İlk ortaya çıktığı günlerde renk, 3 Haziran cinayetlerinin bilinen 118 kurbanını temsil etmek için sosyal medya kullanıcıları tarafından kabul edildi, bu da aylarca demokratik yönetim talep eden protestoların ardından geldi.

 

Sudan mavisinin destekçileri arasında Katar’ın önde gelen sanatçılarından Sheikha Mayassa al Thani de var; “İnsanlığın yanında durun, Sudan'da durun - profilinizi mavi renge dönüştürerek dayanışma gösterin!”.

En ilginç atılım Rihanna’dan geldi, Instagram’da yaptığı canlı yayında harekete geçme çağrısı yaptı. 

 


Sudan’da Neler Oluyor? 

 

Uzun zamandır lider olan Ömer El Beşir'i deviren askeri darbeden sonra, demokrasi yanlısı eylemciler sokaklarda kaldı ve ordunun kontrolünü bırakmasını ve gerçek bir sivil hükümetin kurulmasını sağlamasını talep etti. Ancak bu talep çok kısa sürede askerler tarafından kanlı bir şekilde bastırıldı ve Haziran ayından bu yana devam eden eylemlerde yüzlerce insan hayatını kaybetti, kayıpların sayısı ise bilinmiyor. Elbette tutukluların akıbeti konusunda askeri hükümet açıklama yapmayı reddediyor. Sudan meselesi aklımıza bu cesur özgürlük ve demokrasi talebiyle olduğu kadar kadınların meydanlarda aldıkları aktif rolle de kazındı. Meydanlarda kadınlar protestocuları harekete geçirmek ve askeri hükümetin uygulamalarını gözler önüne sermek için kahramanca bir çaba harcadılar.

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.