Yoga hocası olunca daha sakin olunur diye bir varsayım var. Bu da yogayla ilgili pek çok ön yargıdan biri. Evet, yoğun duyguları daha kolay taşıdığınız doğru ama bu illa ki daha sakin olmak demek değil. Ben yoga hocası olunca çok daha öfkeli, çok daha kavgacı oldum. Ve bu Sümeyye’yi çok sevdim!
Kurtlarla Koşan Kadınlar’ın yazarı Clarissa Estes’in söylediğine göre her insanın içinde her ikisi de var. Biri anlayışlı, empati yapabilen, şefkatli yanımız. Diğeri hakkını savunan, gerektiğinde kavga edebilen, sesini yükselten, öfkeli, küfürbaz yanımız. Benim yoga hocam Esra Sert bunlara hassas kırılgan şair ve motosikletli çete lideri diyor. Bu ikisinin içimizde doğal bir dengesi var. Fakat bir toplum içinde yaşıyoruz ve hayatımızda dönem dönem bunlardan birine daha çok ihtiyaç duymak da normal. Bazen de bu denge öyle bozuluyor ki diğer yanımız küçülüyor küçülüyor, onun varlığını unutacağımız kadar bastırmış oluyoruz. Halbuki bu taraflar ne kadar küçülseler de aslında hep oradalar. Her ikisinin de kaynağı hep sizde.
Hangi taraf baskınsa biraz öteki tarafta vakit geçirmekte fayda var diyor Estes. Ben de bunu Esra Hocamdan öğrendim. Benim hassas kırılgan şair’im tavan yapmış. Empati empati empati… Ben bu yanımı çok seviyorum elbette. Dünyadaki herkese karşı içimde şefkat duymak, anlamaya çalışmak, sevebilmek inanılmaz güzel bir yetenek. Ama aynı zamanda içimde bir savaşçı da olduğunu unutmuşum. Bu yanıma ihtiyacım olduğunda çağırsam da gelmiyordu artık.
Motosikletli çete lideri içimde uyuyormuş meğerse. Yoga ve meditasyonla biraz dürtükleyince yavaş yavaş uyanmaya başladı. Bir baktım daha kararlıyım, sinirimi bozan olursa ağzımı açıp kendi fikrimi söylemek bir nebze olsun kolaylaşmış, kavga ediyorum, hakkımı savunuyorum. Ve inanılmaz iyi hissettiriyor. Hatta küfür bile ediyorum. Evet ben buralarda pek vakit geçirmemişim. Burası benim konforlu hissettiğim, alışık olduğum yer değil. Ama Estes haklıymış, konfor alanınızın dışında biraz vakit geçirmek acayip keyifli!
Peki aynı yoga nasıl kimini şair, kimini çete lideri yapıyor derseniz... Evet aynı yoga herkes üzerinde farklı bir etki yaratabiliyor. Eğer daha asabi olmaya ihtiyacınız varsa yoga sizi daha asabi biri yapar. Sakinleşmeye ihtiyacınız varsa sakinleştirir. Hepimizin sinir sistemi farklı. Sinir sisteminiz donmaya meyilliyse yoga sizi harekete geçiriyor. Savaşçı pozları, güneşi selamlar, hepsinin doğrudan somatik etkileri var beyne. Ve aynı yoga bedenini hissetmeden koşturup duran birine durma imkanı da veriyor. Sen hangi uçta olursan ol, yoga seni dengeliyor.
Yoga yaparken kendinizi unutmadığınız, pozların içine girmek için hırs yapmadığınız mindfulness temelli bir yoga yapıyorsanız yoganın içinde sizin için davetler vardır. Empati yapan tarafını unuttuysan o tarafa davet eder, hakkını savunabilen tarafını unuttuysan, buraya davet edilirsin. Bunlar tatlı davetlerdir, hissedersin. İster kabul edersin, ister etmezsin.
Mata çıktığım zaman savaşçı pozlarıyla ilişkime bakıyorum. Kollar havaya kalkıyor, göğüs kafesi karşıyı gösteriyor, tüm beden aktif, kalp atışları hızlanıyor, bu bana nasıl hissettiriyor. Bazen harika hissettiriyor. Bazen inanılmaz yoruluyorum. Ama kendimi tanıyorum, bana iyi geldiğini biliyorum artık. Sonrasında da etkileri devam ediyor gün içinde. Kalkıp bir iş yapasım gelmiyorsa, bir birinci savaşçı pozu beni harekete geçirmeye yetiyor.
Sürekli affetmek yerine biraz da “Fuck you” diyen Sümeyye’ye içimde yer açtım. Başım gözüm üstüne motosikletli çete lideri ben. Yoga yaparken her gün kendimi yeniden keşfediyorum, ah kendim, her halimi ne çok seviyorum!
Sizin de benim gibi hassas kırılgan şairiniz baskın, çete lideriniz uykudaysa, kendime bir ödev verdim size de vereyim. İçinizden geçip de dile dökmediğiniz, rahatsız olduğunuz aman “neyse” onun istediği gibi olsun dediğiniz bir anınızı fark edin bugün. Peki içinize atmayıp söylemeyi denemek nasıl olurdu? En zorlandığınız yerden başlamayın. Kolay bir yerden başlayın. Diğer tarafta biraz vakit geçirin.