Bizde Indie Olur Mu?

Bizde Indie Olur Mu?


Müzik tarihi üç büyük dönüşüm geçirdi; 1920’lerde duygunun ifadesi olarak ve sonra 40’larda bir eğlence aracı olarak hayatımıza girdi, en son yaşadığımız internet devrimiyle de telefonlarımıza ve bilgisayarlarımıza kişiselleştirilmiş listeler olarak… 

 

Indie müziğin yaptığı atılımın altında da bu medium değişimi var; indie, Independent kelimesinin kısaltılmışı olarak kullanılıyor, yani bağımsız demek. Bağımsızlaşmayı sağlayan da internet ve kişisel müzik dinleme araçları oldu, CD çalarlardan Ipodlara epey yol geldik aslında. Müziğin bağımsız olması, ana-akım müzikten de müzik şirketlerinin bandrollerinden ve dolayısıyla yönlendirmesinden kurtulması anlamına geliyor. Indie müzik grupları da önce Amerika’da sonra Türkiye’de benzer bir yol izlediler, anlı şanlı MySpace günlerinde kendi sayfalarından videolarını yayınlamalarıyla ünlü oldular. Sonra da YouTube kanalları müziğin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağladı. Artık telefonlarımızdaki Spotify, AppleMusic gibi uygulamalarla şarkılarımız da “customized” oldu, yani kişiselleşti. Yani bir şekilde kendimize uygun müzik yapan gruplar, kişiler mutlaka var ve onları bulmamız yapay zekanın müzik zevkimizi keşfetmesi kadar kolay (takriben 10-15 şarkı). Eskiden plak şirketlerinin satmaz diyerek sahnelerden uzak tutacağı gruplar artık popüler müziği de etkiler hale geldi, soundlar ve ritm dönüşmeye başladı. Gerçi underground müziğin amatör ve yaratıcı ruhunun endüstriyel müziği etkilemesi 90’lardan aşina olduğumuz bir beslenme biçimi ama özellikle Türkçe müzik için, daha yaratıcı ve gerçekçi bir müzik ihtimali sahneden ritme popüler olanı da değiştiriyor. Sofar Sounds adı verilen global müzik hareketinin Türkiye’de yarattığı dönüşüm de var tabii ki. Gizli ev konserleri olarak özetleyebileceğimiz bu hareket kendi bestesini yapan grupların 50-60 kişilik bir dinleyici grubuna sürpriz ve ani bir konser vermesi aslında alternatif müziğin Türkiye'de alıcısının ne olduğunu da gösterdi. Bu bakımdan İkinci Yeni şiirinin absürt, sürreal gerçekçiliğinden de açıkça beslenen bu yeni müzik ana-akımdan uzaklaşma ihtiyacı duyan herkes için bir nefes alanı olarak yaşıyor. Peki kim bu Türk Indie’ler? 

 

Büyük Ev Ablukada 

Turgut Uyar’ın ünlü şiirinden ismini alan grup, farklı meslekleri olan müzisyenlerin bir araya gelmesinden oluşuyor ve bildiğiniz gibi işin içinde Bartu Küçükçağlayan da var. Müzisyenlerin meslek farklılıkları grubun amatör ruhunu da asla kaybetmemesini sağlıyor, amatör ruhtan kastımız müziğin gerçekliğini yitirmemesi, İkinci Yeni’nin şiirde başka bir kıymet bürüdüğü gündelik yaşam deneyimlerimizin biricik ortaklığına müzikal bir ses verdiler. 2012 yılında çıkardıkları Full Paça o kadar vaatkardı ki 2018’de gelen Fırtınayt bile bizi kesmedi, Çıplak Ayaklar Stüdyosunun devamını bekliyoruz. 

 

 

 

Bağzıları 

Bazının bu son moda yazımı Bağzı Şeyler ile daha bu kadar yayılmamışken grup adı olarak kullanılıyordu. 2016 yılından itibaren Bağzıları ismini alan grup 90’ların rock müziğine yaptıkları göndermeler ve enstrümanların üzerine ustalıkla bina ettikleri vokalle listemize girmeye hak kazanıyor. 

 

 

The Away Days 

Türkiye’den çıkmış indie rock ve dream pop denen tarzın en iyi temsilcilerinden birisi The Away Days. 2012 yılında kurulduğundan beri ismini festival ve etkinliklerle duyurdu, özellikle Dreamed at Dawn albümüyle bir bakıma rüştlerini ispat ettiler. 

 

 

İkiye On Kala 

Güçlü elektro gitar ve davulla Türk rockının romantik tınısını taşıyan grup İzmir’de kurulmuş ve konserler, radyo programları derken kaçınılmaz olarak kendilerini İstanbul’da bulmuşlar. Grubun ününün altında oldukça başarılı ve etkin kullandıkları Youtube hesapları var. Nisan ayında çıkardıkları Eski Yeşil Araba albümünüyle birlikte sözlerin daha karamsar, müziğin daha soft bir tarza büründüğünü söylemek mümkün. 

 

 

Palmiyeler 

Türk Indie grupları arasında sosyal medyayı en etkin kullanan gruplardan birisi Palmiyeler. 2015 yılında kurulduklarında aynı adı taşıyan bir EP yayınladılar ve neredeyse anında bütün platformlara girdiler. 

 

 

Luxus 

2000’li yılların daha başlarında kurulan grup hem özgün hem eğlenceli, ünlerini internetten çok aldıkları sahnelerin rengine borçlular. Zaman zaman bir şehir efsanesine dönüşen Luxus sahnesi alternatif müzik kaşifleri için güzel bir seçenek. 

 

 

Peyk 

Karanlık sözlerden içiniz daraldığında ama alternatif bir müzik arayışına girdiğinizde Peyk imdadınıza yetişebilir. 2007 yılında kurulan ve İstanbul sahnelerinde pişen grup içten ve gerçekçi müziğiyle gönülleri fethetmeye devam ediyor. 

 

 

 

Adamlar 

 

Müziğinde ve sözlerinde bir yaşama ve evren felsefesini doğallıkla sezebildiğimiz grup, “Eski Dostum Tankla Gelmiş” albümü ile 2014’de girdi hayatımıza. “Rüyalarda Buruşmuşuz” albümü ile de artık kalıcı olduğunu kanıtladı. 

 

 

Son Feci Bisiklet 

 

Bu liste içinde Sony müzik etiketiyle albüm yayınlayan nadir gruplardan birisi Son Feci Bisiklet. Grubun öyküsü Manga, Sakin, Grup 84 gibi alternatif müziğin güçlü grupların mümbit şehri Ankara’da, Son Feci EP adını verdikleri kayıtlarını Youtube’da yayınlamaları ile başladı. Sahneler ve yarışmalar derken müzikal yolculukları dizi müzikleri yapmaya kadar “ilerledi”. 

 

 

Yüzyüzeyken Konuşuruz 

Grup kurucusu ve vokalisti Kaan Boşnak’ın internet üzerinden yakaladığı rüzgarla duyurdu adını ve şiirle kurduğu sıkı bağ sayesinde kısa sürede haklı bir ün kazandı. 

 

Bu yazıya ilk yorumu siz yazın.